Jagodowe kluski leniwe
Dania Wegetariańskie

Kluski leniwe jagodowe z sosem miętowym

Kluski leniwe każdy zna, ale czy próbowaliście kiedyś pokombinować i ulepszać ich smak? Dzięki aplikacji Cookidoo na urządzenie Thermomix moja kuchnia nie jest już nudna. Czerpię tam mnóstwo inspiracji każdego dnia. Dzisiaj przyszedł czas na niestandardowe leniwe.

Kluski leniwe można oczywiście zrobić też zwykłym blenderem 🙂

Składniki:

Leniwe
woda do ugotowania leniwych
150-180 g jagód mrożonych
400 g twarogu, pokrojonego na kawałki
1 jajko
80 g mąki ziemniaczanej
280 g mąki orkiszowej jasnej
plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
1 szczypta soli
10 g ksylitolu

Sos miętowy
100 g śmietany 12%
100 g jogurtu naturalnego
garść świeżej mięty
2 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu

Przygotowanie:

  1. Na kuchence postawić garnek z lekko osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie przygotować ciasto na kluski leniwe.
  2. Do naczynia miksującego włożyć mrożone jagody, zmiksować 12 s/obr. 5. Jagody zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, a następnie zmiksować ponownie 12 s/obr. 5.
  3. Dodać twaróg, jajko, mąkę ziemniaczaną, mąkę orkiszową, sól i ksylitol, wymieszać 45 s/obr. 3. Następnie należy sprawdzić konsystencję, jeśli ciasto bardzo się lepi dodać odrobinę mąki orkiszowej i wymieszać kolejny raz 6 s/obr. 3.
  4. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2-3 części, z których należy uformować wałki o średnicy 2 cm, pokroić ukośnie na kawałki o grubości 1-2 cm (jak kopytka)
  5. Gotować we wrzącej wodzie ok. 4-5 min do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Ugotowane kluski odcedzić, po czym wyłożyć na talerz.
  6. Umyć naczynie miksujące.
  7. Do naczynia miksującego dodać śmietanę, jogurt, miętę i słodzidło. Zmiksować 10 s/obr.5.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *