Wegetariańska zupa kalafiorowo-ziemniaczana
Dania Wegetariańskie PRZEPISY Zupy

Wegetariańska zupa kalafiorowo-ziemniaczana

Wegetariańska zupa? Zupa musi być zrobiona na mięsie i już. Tak byłam nauczona. Teraz na szczęście wiem, że to jedna wielka ściema! Odkąd nie trzymam się tej zasady, w końcu czuję smak warzyw i przypraw. Nie wierzysz? Przekonaj się!

Składniki:

100 g cebuli, przekrojonej na pół
10 ml oliwy z oliwek
600 ml wody
500 g różyczek kalafiora
450-500 g ziemniaków
1 czubata łyżeczka koncentratu
bulionu warzywnego wykonanego w TM
1 łyżeczka soli himalajskiej
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
30 ml śmietany 12%
garść startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę przekrojoną na pół. Rozdrobnić 5 s/obr.5.
  2. Dodać oliwę z oliwek i dusić 2 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać wodę, kalafior, ziemniaki, koncentrat bulionu warzywnego, sól himalajską i pieprz, gotować 20 min/100°C/obr.wsteczne 1.
  4. Dodać gałkę muszkatołową, śmietanę. Podgrzewać 1 min/90°C/obr.wsteczne 1.5.
  5. Wegetariańską zupę kalafiorowo-ziemniaczaną podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypaną odrobiną startego parmezanu.

Wegetariańska zupa kalafiorowo-ziemniaczana to hit w moim domu. Dzieciaki uwielbiają ją i za każdym razem proszą o dokładkę.

Jest to moja wersja zupy kalafiorowo-ziemniaczanej z platformy Cookidoo



You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *