FIT Jagodzianki
Zdrowe Słodkości

FIT Jagodzianki. Pyszne i szybkie drożdżówki.

FIT Jagodzianki? Jak drożdżówki to oczywiście z jagodami! Uwielbiam i mogłabym jeść tonami, ale nie oszukujmy się nawet z tymi FIT na diecie nie można przesadzać, niestety. Jednak jeśli masz chęć na słodkie śniadanie do pracy, czy dbasz o zdrową dietę swojego dziecka, to jest idealny przepis dla Ciebie.

Składniki:

Ciasto
250 ml mleka bez laktozy
30 g świeżych drożdży
100 g erytrytolu
500 g mąki orkiszowej jasnej
2 żółtka
80 g oleju kokosowego
1 szczypta soli

Nadzienie
340 g jagód świeżych lub mrożonych
25 g mąki ziemniaczanej
35 g erytrytolu

Przygotowanie:

Ciasto
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i erytrytol, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1.
2. Dodać mąkę, żółtka, olej kokosowy oraz sól, następnie wyrobić ciasto 2 min/Interwał. Przełożyć je na blachę wyłożone papierem do pieczenia pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 50°C
3. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części, uformować z nich kule. Następnie umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 10-15 min.

Nadzienie:
5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.
6. Odważyć jagody, erytrytol, mąkę ziemniaczaną i lekko wymieszać łyżką.
7. Każdą kulę ciasta rozpłaszczyć lekko dłonią, a na środek nałożyć czubatą łyżkę nadzienia i zlepić brzegi, formując podłużne bułeczki. FIT Jagodzianki ułożyć na przygotowanej wcześniej blaszce w 3-4 cm odstępach.
8. Rozgrzać piekarnik do 200° C.
9. Piec 12-15 min.
10. Upieczone FIT Jagodzianki wyłożyć na kratce do ostudzenia.
11. Obsypać cukrem pudrem z erytrytolu.


FIT Jagodzianki to odchudzony i przyspieszony przepis z platformy Cookidoo 🙂


Masz ochotę na coś innego? Rozejrzyj się, może znajdziesz coś dla siebie tutaj 😉






You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *