bajgle orkiszowe
Pieczywo

Bajgle orkiszowe bez laktozy

Przepis na szybkie Bajgle bez laktozy w Thermomixie

Od dawna przymierzałam się, aby zrobić bajgle je dzieciom. Przerażało mnie, że są trudne i skomplikowane w wykonaniu. Och jak bardzo się myliłam! Poznaj mój prosty i szybki sposób na te wspaniałe bułeczki z dziurką 🙂

Składniki:

200 g mąki chlebowej
360 ml napoju migdałowego
20 g świeżych drożdży
2,5 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
380 g mąki orkiszowej jasnej
plus dodatkowa ilość do oprószenia bajgli
i blatu
1 jajko
50 g oleju kokosowego
20 g ziaren słonecznika
2 łyżeczki soli himalajskiej
ziarna do dekoracji (u mnie sezam, czarnuszka i siemię lniane

Przygotowanie:

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i 1/2 łyżki erytrytolu, podgrzewać 2min/37°C/obr.2. W międzyczasie rozbić jajko, oddzielić żółtko od białka i odstawić.
  2. Dodać mąkę chlebową, żółtko, mąkę orkiszową, olej kokosowy, słonecznik i sól. Wyrobić ciasto 2min/Interwał. Przełożyć do miski, przykryć cienką, czystą ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 25-20 min.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części i z każdej uformować kulę (o średnicy ok. 5cm). Za pomocą oprószonego mąką końca drewnianej łyżki lub wałka zrobić na środku kuli otwór, a następnie rozszerzyć go palcami. Bajgle ułożyć na papierze do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 10 min.
  4. W dużym garze zagotować wodę, dodać 2 łyżki erytrytolu i rozgrzać piekarnik do temp. 200 °C
  5. Zmniejszyć moc palnika pod gotującą się wodą. Gotować bajgle po 2 sztuki tak by się nie stykały. 2 minuty na każdą stronę. Ugotowane przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować białkiem. Na talerzyk wyłożyć dowolne ziarna i układać na nim bajgle posmarowaną stroną i lekko dociskać, a następnie odkładać z powrotem na blachę.
  6. Piec 20-25 min w 200 °C. Jedna blacha po drugiej.
  7. Odstawić do ostudzenia.
  8. Podawać z masłem, dowolną pastą kanapkową lub dżemem.
Gotowe Bajgle 🙂

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *