Naleśniki jabłkowe
Zdrowe Słodkości

Naleśniki jabłkowe bez laktozy.

Składniki:

  • 400 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 2 czubate łyżeczki erytrytolu
  • 200 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 4 jajka
  • 300 g mąki orkiszowej, lub pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy lub kokosowy, do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, cynamon i cukier, rozdrobnić 5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę i dodać jajka, wymieszać 15 s/obr. 4.
  3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 20 s/obr. 4.
  4. Dodać rozdrobnione jabłka i wymieszać 15 s/obroty wsteczne 3.
  5. Naleśniki usmażyć na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.

Naleśniki jabłkowe są inspiracją przepisu z aplikacji cookidoo, ale oczywiście w tej zdrowszej wersji 🙂

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *