Zupa pieczarkowa
Dania Wegetariańskie Zupy

Zupa pieczarkowa. Rozgrzej się jesienią.

Zupa pieczarkowa to idealny wybór na zimne, jesienne popołudnie. Szybko się robi, a smakuje obłędnie.

Składniki :

80 g cebuli
1 ząbek czosnku
50 g marchewki
15 g oliwy z oliwek
300 g pieczarek
700 ml wody
1 łyżeczka bulionu warzywnego
1 łyżeczka soli himalajskiej
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 mały listek laurowy
1 małe ziarenko ziela angielskiego
garść natki pietruszki
1 łyżka śmietany 12 % lub jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej

 

Przygotowanie :

1. Do naczynia miksującego dodaj cebulę przekrojoną na pół, czosnek, marchewkę oraz oliwę (również pokrojoną na kawałki).
2. Rozdrobnij 6 s/obr. 5, następnie zgarnij warzywa kopystką.
3. Duś przez 3 min/110 /obr. 0,5.
4. W tym czasie opłukaj i obierz pieczarki, następnie pokrój w ćwiartki i dodaj do naczynia miksującego.
5. Duś przez 5 min/115°C/obr. 0,5.
6. Dodaj wody, soli, pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie, bulion warzywny. Gotuj 8 min/115°C/obr. 0,5.
7. Wyciągnij liść laurowy i ziele. Rozdrobnij 6 s/obr.5.
8. Dodaj makaron np. muszelki i gotuj (czas alldente podany na opakowaniu) 4 min/110°C/obr. wsteczne 0,5.
9. Dodaj garść pietruszki, łyżkę śmietany lub jogurtu i gotuj 2 min/110°C/obr. wsteczne 0,5.

Jeśli masz ochotę na inną zupę zajrzyj tu.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *