bułeczki do szkoły
Pieczywo

Bułeczki do szkoły z czarnuszką. Zakręcone śniadanie ucznia.

Twoje dziecko ma dość nudnych śniadań? Przygotujcie razem te zakręcone bułeczki do szkoły. Dobry smak i zabawa gwarantowana 🙂

Składniki:

  • 200 g wody, letniej
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 1 łyżeczka erytrytol
  • 30 g oleju kokosowego
  • 470 g mąki orkiszowej lub pszennej,
    plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułeczek
  • czarnuszka, do posypania bułeczek

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 50°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, erytrytol, olej, mąkę, sól i oliwę, wymieszać 20 s/obr. 6, następnie wyrobić 5 min/Interwał.
  3. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, następnie podzielić na około 20 części i za pomocą zwilżonych wodą dłoni z każdej części uformować wałek (dł. ok. 20 cm, grubość 1 cm). Końce 2 wałków złączyć ze sobą z jednej strony, a następnie zapleść jak spiralkę i złączyć pozostałe 2 końce. Bułeczki ułożyć na przygotowanej wcześniej blaszce, a za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką.
  4. Blachę z bułeczkami włożyć do piekarnika, podgrzewać ok. 10 min (50°C). Po tym czasie zwiększyć temp. piekarnika do 180°C i piec kolejne 15-20 min lub do momentu, aż bułeczki nabiorą złotobrązowego koloru.

Wypróbujcie również przepisu na pyszne bajgle orkiszowe.

Jeśli chcesz być na bieżąco zapraszam Cię do polubienia mojego FP.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *