Rogaliki orkiszowe
Odchudzone przepisy z Thermomix Zdrowe Słodkości

Rogaliki orkiszowe z dżemem

Masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie? Nic straconego! Poznaj przepis na zdrowe i smaczne rogaliki bez cukru.

Składniki:

500 g mąki orkiszowej jasnej
plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
80 g oleju kokosowego
25 g drożdży świeżych, pokruszonych
2 jajka
180 g jogurtu naturalnego
1 łyżka erytrytolu
150 g dżemu 100% owoców, bez cukru
1 białko
cukier puder z erytrytolu do posypania rogalików

Przygotowanie:

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać drożdże i olej, wymieszać 8 s/obr. 4.
  2. Dodać erytrytol, jajka i jogurt, wyrobić 2 min/Interwał.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej dżem, odstawić.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na trzy równe części
  6. Pierwszą część ciasta rozwałkować na kształt koła, na grubość ok. 0,5 cm. Następnie podzielić koło nożem na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć ok. 1 łyżeczkę dżemu, po czym delikatnie zwinąć rogalik, zaczynając od szerszego boku (pamiętaj, aby docisnąć rogi, co pozwala zapobiec wydostawaniu się nadzienia). Wygiąć w kształt półksiężyca. I tak z każdym trójkątem.
  7. Rogaliki ułożyć na przygotowanej wcześniej blaszce, zachowując 4-5 cm odstęp. Posmarować białkiem, posypać zmielonym erytrytolem, następnie piec ok. 15 min (200°C) lub do momentu, aż rogaliki będą złotobrązowe.
  8. Odstawić do ostudzenia, następnie posypać cukrem pudrem.

Jeśli przepis ten nie przypadł Ci do gustu, a dalej masz chęć na coś słodkiego to polecam Ci szybkie i pyszne FIT Jagodzianki.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *