Szybkie bułeczki śniadaniowe
Pieczywo

Szybkie bułeczki orkiszowe z ziarnami

Wstajesz rano, otwierasz chlebak, a tam pustki? Mam dla Ciebie szybki przepis na pyszne bułeczki orkiszowe, przygotowanie ich zajmie Ci dosłownie kilka minut, a podczas pieczenia możesz spokojnie szykować się do pracy 😉

Składniki:

500 g mąki orkiszowej jasnej
1 ½ łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
220 g wody, ciepłej
30 g oleju rzepakowego
40 g świeżych drożdży, pokruszonych
1 szczypta erytrytolu (na ksylitolu nie urośnie ciasto 😉 )
1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułek
pestki dyni, ziarna słonecznika lub siemię lniane, do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Ustawić piekarnik na 50 °C
  3. Do naczynia miksującego dodać mąkę, sól, wodę, olej, drożdże i erytrytol, wyrobić 2 min/Interwał.
  4. Z ciasta uformować 8 bułek (kształt dowolny), ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 50 °C.
  5. Po tym czasie wyciągnąć bułeczki i ich wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka, w zależności od upodobań posypać pestkami dyni, ziarnami słonecznika, siemieniem lnianym lub czarnuszką.
  6. Piec 30 min (200°C).
  7. Bułki pszenne kroić i podawać po ostudzeniu.

Bułeczki orkiszowe podać możesz również z pasztetem pieczarkowym.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *